96 B English Passage 19 Feb

Passage I 


Read below given statements 


1.Consolidation of group and class identities.

2. Democratization translated as greater involvement of people.

3.Democratization as greater involvement of 'atomized' individuals in the public sphere


Read below given passage


1. In a typical Western liberal context, deepening of democracy invariably leads to consolidation of 'liberal values'.

2. In the Indian context, democratization is translated into greater involvement of people not as 'individuals' which is a staple to liberal discourse, al but as communities or groups. 

3. Individuals are getting involved in the public sphere not as 'atomized' individuals but as members of primordial communities drawn on religious or caste identity. Community - identity seems to be the governing force.

4.  It is not therefore surprising that the so-called peripheral groups continue to maintain their identities with reference to the social groups (caste, religion or sect) to which they belong while getting involved in the - political processes despite the fact that their political goals remain more or less identical. 

5. By helping to articulate the political voice of the marginalized, democracy in India has led to 'a loosening of social strictures' and empowered the peripherals to be confident of their ability to improve the socio- economic conditions in which they are placed. 

6. This is a significant political process that had led to a silent revolution through a meaningful transfer of power from the upper caste elites to various subaltern groups within the democratic framework of public governance.


Qts  According to the passage, what does "deepening of democracy" mean in the Western

context?


A Consolidation of group and class identities.

B. Democratization translated as greater involvement of people.

C Democratization as greater involvement of 'atomized' individuals in the public sphere

D. None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct in this context.


Ans. C

Explanation

Referring to the lines in the passage, "Individuals are getting..... members of primordial communities", 

(c) seems to be the correct answer.


Passage II 


Read below given statements


1. I was not alone in the cell.

2. I was familiar with every bit of the cell.

3. I greeted little tufts of grass like old friends.

4. I felt quite at home in the cell.


1.For fourteen and a half months I lived in my little cell or room in the Dehradun jail, and I began to feel as if I was almost a part of it. 

2. I was familiar with every bit of it, I knew every mark and dent on the whitewashed walls and on the uneven floor and the ceiling with its moth - eaten rafters. 

3.In the little yard outside I greeted little tufts of grass and odd bits of stone as old friends. I was not alone in my cell, for several colonies of wasp and hornets lived there, and many lizards found a home behind the rafters, emerging in the evenings in search of prey.


Qts  Which of the following explains best the sentences in the passage "I was almost a part of it"?

A. I was not alone in the cell.

B. I was familiar with every bit of the cell.

C. I greeted little tufts of grass like old friends.

D. I felt quite at home in the cell.


Ans. B


Explanation

After living for fourteen and half months in the little cell of the jail, I was familiar with all the parts of it. 

I had nothing to do in the jail, I had to just sit alone and look at the floor, wall and ceiling of the cell. Hence, I got familiar with every bit of it.

Popular posts from this blog

Open Blog Test 1 A Mains cum Prelims General Studies

Ancient India 187

69 A 1 Modern India Test Questions